Nie ulega wątpliwości, że proste metody w są często tymi najlepszymi. Wolne ciężary, ciężkie serie, wykorzystywanie podstawowych bojów, to elementy, które budują mięśnie. Zbytnie kombinowanie i skupianie się na wykorzystywaniu coraz to bardziej przekombinowanych metod nie do końca się sprawdza. Możemy wykorzystać nowoczesne urządzenia, jak i [...]
[...] dużo cierpliwości, trening oporowy oraz dietę bogatą w białko. Mężczyznom łatwiej budować mięśnie, ponieważ mają wyższy poziom androgenów (hormonów takich jak testosteron), które są anaboliczne. Ważnym czynnikiem jest też wiek. Rozwój mięśni jest też trudniejszy dla kobiet po menopauzie. Wynika to z czynników hormonalnych oraz z faktu, że po [...]
[...] Nie jest to lejący się napój ani coś, co bardziej przypomina galaretkę aniżeli jogurt. W smaku czuć lekką kwaskowatość, ale jednak dość mocno czuć mleczko kokosowe, które jest dość specyficzne. Jest to oczywiście kwestia gustu, ale dla mnie osobiście taki vegangurt wymaga dodatków np. płatków owsianych, ponieważ po kilku łyżeczkach smak [...]
[...] kreatyninę w surowicy, mocznik w surowicy, szacowany współczynnik przesączania kłębuszkowego (eGFR), białkomocz i albuminurię. Czyli zastosowano klasyczny pakiet badań, które służą diagnostyce nerek. Wyniki badania Po 35 dniach podawania placebo lub kreatyny wszystkie parametry zostały utrzymane bez istotnej różnicy między grupami, w tym [...]
[...] zrobić, żeby czerpać z krótkich treningów jak najwięcej. Dobrze dobierz ćwiczenia Gdy Twój czas jest ograniczony, to musisz go dobrze wykorzystać. Wybierz takie ćwiczenia, które angażują jednocześnie więcej mięśni. Są to tzw. ćwiczenia wielostawowe np. przysiady, pompki, martwy ciąg itp. Zaoszczędzisz jeszcze więcej czasu, jeżeli będziesz je [...]
Zazwyczaj zdjęcia dziewczyn, które tracą na wadze są bardzo popularne w Internecie. Są jednak rzeczy, które wzbudzają dużo większy podziw – na przykład zdjęcia osób, które pokonały zaburzenia odżywiania i żyją wreszcie normalnie, zdrowo i szczęśliwie. Przykładem takiej transformacji jest dwudziestoletnia studentka Amira Jendli, Tunezyjka, która [...]
W XXI wieku do łask wracają niektóre metody lecznicze typowe dla wieków średnich. Trochę to smutne, trochę przerażające. Nie, to nie znaczy, że „alternatywne terapie zdrowotne” zalecają lub aplikują lekarze, zwykle ludzie sami wyszukują podobne rozwiązania w Internecie. Renesans przeżywa morsowanie, które przynosi znikome korzyści i prawie same [...]
W naszych serwisach zazwyczaj spotykam się z problemami, które dotykają osoby o nadmiernie rozbudowanej tkance tłuszczowej. Czasem są to problemy zdrowotne, gdzie zmiana nawyków żywieniowych i kaloryczności diety, może prowadzić do poprawy stanu zdrowia. Częściej jednak są to kwestie wyłącznie poprawy wyglądu sylwetki, poprzez zmniejszenie ilości [...]
[...] jest kolejnym elementem diagnostyki chorób sercowo-naczyniowych. „Sprawdza” ono prawidłowość pracy serca na podstawie rejestrowanych impulsów elektrycznych, które niezbędne są do wzbudzania mięśni w organizmie. Pomaga wykryć m.in. zaburzenia elektrolitowe, wady serca, czy miażdżycę, jednak interpretacja wykresów powstających [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
[...] Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. Biorąc pod uwagę, jak ważny jest to składnik i jak duże jest ryzyko niedoborów u osób, które nie spożywają produktów mlecznych, wielu producentów zaczęło wzbogacać wapniem także napoje roślinne. A jeśli pijesz takie napoje wzbogacone, to możesz się zastanawiać, [...]
[...] ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych powodów spożywać tradycyjnego pieczywa. Produkt posiada wiele zalet i wykorzystać można go w naszej diecie na różne sposoby. [...]
[...] ciała niezwykle cenione są zboża, nasiona i orzechy. O niektórych zapominamy, a inne co jakiś czas wracają na nasze talerze, znów stają się modne. Ziarna farro to zboże, które było stosowane już w starożytności. Mówi się nawet, że jest to pierwotne zboże, z którego powstały wszystkie inne gatunki pszenicy. Wbrew powszechnemu przekonaniu, [...]
[...] sery bez mleka, wędliny bez mięsa czy jogurty i desery na bazie roślinnego mleka. Wystarczy przejść się po alejkach sklepowych, by odkryć ciekawe artykuły spożywcze, które wcześniej nie wpadły Ci w oko. Weganizm dopuszcza też przecież spożywanie pysznego pieczywa, strączków bogatych w białko, orzechów pełnych witamin czy olei roślinnych. [...]
[...] istotnych różnic pod względem wydolności fizycznej pomiędzy osobami na dietach zróżnicowanych oraz roślinnych, to warto zwrócić uwagę na kilka poważnych wad weganizmu, które jednak można wyrównać odpowiednią suplementacją. Pierwsze, na co zwraca się tutaj uwagę, to podaż pełnowartościowego i lekkostrawnego białka. Otóż rośliny nie są tak [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
Wszyscy chcemy wyglądać młodo i mieć gładką, promienną skórę. Chociaż magiczne metody nie istnieją, to poprzez właściwą dietę jesteśmy w stanie sprawić, że nasza skóra dłużej pozostanie elastyczna i młoda. Jak to zrobić? Na zakończenie Jak widzisz dodawanie owoców i warzyw do swoich codziennych potraw nie jest trudne, wystarczy je mieć w domu! [...]
[...] chce się powiedzieć „SZTOS”. Stanowią one świetne źródła aminokwasów niezbędnych, w tym BCAA (branched chain amino acids; aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych), które znane są z budowania i ochrony tkanki mięśniowej. Zalicza się do nich leucynę, izoleucynę i walinę. Związki te przyspieszają regenerację powysiłkową oraz mogą łagodzić [...]